Log ind

Virtuelle møder kan ikke erstatte fysiske møder, men kan virtual reality tilføje en ny dimension?

Af Alexander Melchior | 20 april, 2018 | 7 min | #Tech #trends

På trods af ny teknologi og en stigning i brugen af virtuelle møder, er det fysiske møde stadig mere populært. Kan virtual reality måske løse nogle af problemerne ved virtuelle møder?

Der er en stigende trend i brugen af virtuelle – og hybridmøder verden over, og meget tyder på, at teknologien forsat vil påvirke måden vi arrangerer og afholder møder. Alligevel er det fysiske møde foretrukket blandt deltagere.

Virtuelle møder og telekonferencer er logistisk nemmere at arrangere og gør det muligt at spare omkostninger for både deltagere og arrangører. På trods af dette er der stadig et stykke vej, før teknologien fuldstændig kan erstatte det fysiske møde.

 

Svært at engagere mødedeltagere

Fysiske møder tilbyder stadig en langt rigere, mere målrettet, fokuseret og lærerig oplevelse end dets virtuelle modpart.

Webinarer og andre virtuelle mødeværktøjer er oplagte til korte udvekslinger af information, men i vor tids ofte hektiske og distraherende arbejdsmiljø, er koncentrationsevnen blandt mødedeltagere foran en skærm ofte kort og altid fragmenteret. Når mødedeltagere kan forlade mødet med et klik på en mus, er det altafgørende for mødets succes, at man formår at holde dem engageret.

Det fysiske møde placerer deltageren i et langt mere fokuseret miljø med færre distraktioner, og de sociale normer stiller krav til, at vi i det mindste lader som om, vi er engagerede, når vi står ansigt til ansigt med andre mennesker.

Samtidig er mulighederne for networking, øget produktivitet samt i sidste ende eventuelle salg, langt bedre ved fysiske møder. Men er det muligt at overføre nogle af disse kvaliteter til det virtuelle? Virtual reality udviklere har i årevis forsøgt netop det.

AltspaceVR virtuelle mødelokale er gratis at downloade hvis man allerede har købt hardware. foto: AltspaceVR

Fremtidens møder kan foregår i virtual reality

Virtual reality eller VR til møder og events er efterhånden ikke så unormalt. Som regel er dets eneste rolle wow-faktor og underholdningsværdi. Men kan VR i virkeligheden indeholde noget af løsningen til de herskende problemer med virtuelle møder?

Sociale og professionelle applikationer har været en af de største udfordringer for VR-udviklere, da der ganske enkelt er enorme tekniske udfordringer ved ideen, så som at vise præsentationer og medier i VR, eller forbindelsesproblemer. Ikke desto mindre har det amerikanske VR-firma AltspaceVR længe forsøgt at vise, at VR kan spille en afgørende rolle i fremtidens møder.

Allerede i 2015 afholdt firmaet dets første virtuelle pressekonference for at illustrere, at den havde løst flere af de store problemer med møder i VR.

Pressekonferencen havde deltagere fra hele verden, men ingen var rejst til Californien, hvor AltspaceVR ligger. Alle var de repræsenteret af anonyme robotter i et virtuelt mødelokale placeret på en frodig bakketop.

Her kunne AltspaceVRs CEO Eric Romo afspille videoer i realtid og vise slideshows på en virtuel skærm, og robotterne kunne bevæge sig rundt i mødelokalet og interagere med showet og hinanden.

Væk var deltagerens begrænsede opmærksomhed, væk var den lille skærm, den dårlige forbindelse og den manglende følelse af interaktion og at være ansigt til ansigt. Man er tilstede i det givne mødemiljø, også selvom man er en ansigtsløs robot.

Så hvorfor er det ikke en fast del af mødeplanlægningen her tre år efter?

Der viser sig flere problemer. Det er stadig relativt omkostningsfuldt at investere i VR-briller til sin virksomhed, og de er ubrugelige, hvis ikke også de man skal holde møde med har valgt at gøre det samme. Samtidig er det helt utrolig belastende for internetforbindelser. Som så mange udviklingsområder kræver teknologien, at branchen er klar til et samlet skift.

På trods af at AltspaceVRs pressekonference var helt tilbage i 2015, var, hvad journalisterne, der primært kom fra fra teknologimedier, oplevede, måske et glimt af fremtidens mødeverden.

For de der stadig skal flyve mange kilometer for et én-times-møde, eller de virksomheder der ikke har økonomi til at organisere store pressekonferencer eller møder i det fysiske, kan VR måske være en del af en mulig løsning. En løsning der eliminerer nogle af hovedpinerne ved nutidens virtuelle møder.

I 2017 opkøbte Microsoft AltspaceVR, og selvom VR-mødet stadig er niche, er softwaren allerede gratis for alle, der har investeret i VR-hardware som Oculus Rift, Samsung Gear VR, Google Daydream eller det nye Windows Mixed reality. Måske er IT-giganten netop de, der kan gøre VR til en fast del af mødeindustrien.

 

AltspaceVR er gratis at bruge, hvis du vel at mærke allerede har VR hardwaren Google Daydream, Htc Vive, Samsung Gear VR, Windows Mixed Reality eller Oculus Rift.

Softwaren kan downloades gratis på https://altvr.com/get-altspacevr/

 

Relaterede nyheder