Efter årevis med kraftigt fokus på mad, køkkenet og stjernekokken, ser man nu mere og mere fokus på selve servicedelen af restaurantoplevelsen. Front of house får endelig deres øjeblik i spotlightet.
Lad os bare slå det fast. Menneskelig kontakt er en af de vigtigste dele af en hele restaurantoplevelser – om det er en person der tager imod ordrer, en tjener der fortæller om dagens menu eller en manager der sørger for at alt i restauranten fungerer til ug.
I årevis har stjernekokke boltret sig i spotlightet herhjemme og blevet hyldet som dansk gastronomis store frelsere, og med god grund. Det danske service niveau, på restauranter og andet sted har mange år været ildeset, og mens der kan være noget om, at man møder bedre service i eksempelvis vore nabolande, ser det ud til, at der er ved at ske en ændring
Da meetly sidste år satte køkkenchef Thomas Lund på den nye restaurant Mør på Scandic i Kødbyen på Vesterbro i stævne i forbindelse med vores videoserie meetly moves, fortalte han: “Mange vælger nu at flytte vægten fra maden over på mere oplevelsesdelen og service. Madniveuet er allerede tårnhøjt herhjemme, men servicedelen har haltet mange steder. Det der med, at man får en god oplevelse, den specielle følelse af at være ude og spise, den får nu et boost herhjemme, hvor man mange steder i udlandet allerede er virkelig gode til det”
Flere og flere restaurantører sørger i højere og højere grad for, at deres front of house, altså tjenere, bartendere og managere, er en ligeså stor forlængelse af restaurantens brand som maden og kokkene er, og dét er en kærkommen udvikling. Det strækker sig fra alt fra at hyre de rigtige mennesker til at være restaurantens ansigt og stemme udadtil, til udførlige træningsprogrammer, og en øget brug af ny teknologi. Det handler i sidste ende ud om at forhøje gæsteoplevelsen.
Og herhjemme er gode maitre d’s og managere stadig i høj kurs. Det er nemlig dem der er ansvarlige for at holde et generelt højt service niveau i gulvet, og sørge for at alle gæster føler sig velkomne og skaber et højt niveau at hospitality.
Læs også: Hospitality handler om interaktion
Den tidligere definition af fine-dining med hvide due, handsker og en tjener per gæst er efterhånden udskiftet med en flydende organisk og afslappet service. Men det kræver samtidig et personligt engagement fra medarbejderne på gulvet. Det er nemlig dem der former oplevelsen akkompagneret af maden.