Log ind
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få eksklusiv adgang til premium indhold
Som en del af Meetly Community eksklusiv adgang til premium indhold kun tilgængeligt via vores nyhedsbrev. Tilmeld dig nu og få adgang til unikt indhold på fredag.

Tak for din tilmelding.

Vi er glade for at byde dig velkommen til Meetly Community.

du vil du modtage vores nyhedsbrev hver fredag og igennem det få adgang til premium indhold

Kan spiselige insekter være nøglen til fremtidens mødegastronomi?

Af Alexander Melchior | 19 december, 2018 | 7 min | #bæredygtighed #gastro

Mens spiselige insekter langsomt begynder at finde vej til køledisken og landets restauranter, skal man lede langt efter spiselige insekter til møder.

Møde- og eventindustrien har igennem de seneste år diskuteret hvordan den kan blive mere bæredygtig og fortsat levere service af høj kvalitet.

På gastronomiområdet har flere og flere mødearrangører således forsøgt at imødekomme nye bæredygtighedskrav fra forbrugerne, igennem især madspildsstrategier og et øget fokus på en bæredygtig supply-chain og brugen af lokale råvarer. 

En diskussion der langsomt også er begyndt at vinde frem, er hvordan man kan blive mindre afhængig af kød i eksempelvis bespisning af konferencegæster, noget der ville gøre det muligt for møde- og eventindustrien at skære gevaldigt i dens CO2 aftryk.

Animalsk landbrug med f.eks. okser, grise og lam står for omkring 20% af drivhusgasser i verden, mens også opdræt af animalske fødevarer som hummer, rejser og nogle fisk er store klimasyndere. Jagten på alternativer er derfor i fuld gang. Mens ét alternativ selvfølgelig er mere plantebaseret kost, er et andet alternativ langsomt ved at vinde frem – nemlig spiselige insekter. 

De spiselige insekter som f.eks. melorme og fårekyllinger har langsomt fundet vej til både kølediske og landets gourmetrestauranter i forskellige formater, og måske kan spiselige insekter tilføje både en bæredygtig komponent til møder og events samt tilbyde unikke deltageroplevelser.

At spise insekter er da heller ikke et nyt fænomen på verdensplan.

Over 2 milliarder mennesker menes at have insekter som en fast del af deres kost, men i vesten har insekter traditionelt haft et dårligt gastronomisk ry. Det kræver derfor en radikal ændring i synet på din små kriblende dyr, før insekter kan blive en fast del af vesten gastronomi, men ændringen er langsomt på vej, og møde- og eventindustrien kan potentielt blive en vigtigt faktor for denne udvikling. 

Der er en lang række faktorer der gør insekter til langt mere klimavenlig kødvalg end traditionelt landbrug. Insekter kræver meget lidt plads og er derfor velegnede til opdræt i eksempelvis urbane områder, og de kræver f.eks. 2000 gange mindre vand per kilo end oksekød. 

Produktionen af ét kilo oksekød bruger således 15 kilo Co2 mens ét kilo insekter udleder 0,15 kilo Co2. Desuden er det fodder der bruges til opdræt af insekter ofte spildprodukter fra anden fødevareproduktion såsom kaffegrums, eller bygmalt fra ølproduktion. 

 

Insekter som ingrediens i fremtidens mødemad? 

Der er en del naturlige krav til hvad gastronomi til møder og events skal kunne. 

Først og fremmest skal mad til møder og events tilbyde en oplevelse til deltagerne, det skal kunne fremme networking og samtale – og at maden skal smage godt og have en høj kvalitet er selvsagt. 

Desuden skal maden der tilbydes ved møder og events også selvsagt supplere en nærringsmæssig værdi der kan stimulere produktivitet og kreativitet.

Til sidst er der et stigende krav fra forbrugere og andre interessenter til at have et øget fokus på bæredygtig gastronomi og større fokus på lokale fødevarer.

Spiselige insekter har potentiale til at imødekomme alle disse krav på en og samme gang. Desværre er det ikke ofte at man ser spiselige insekter på menuen til møder og events. Det handler nemlig stadig om, at overbevise deltagere og forbrugere om, at insekter ikke er ulækre kryb men en delikat, proteinholdig og bæredygtig fødevare. 

Der er da også flere og flere insekt- farme og virksomheder der skyder op landet over. En af de mest fremtrædende Bugging Denmark forsøger aktivt at vende holdningen når det kommer til spiselige insekter.

“I mødet med insekterne bliver bæredygtighed håndgribeligt og noget, som vi kan forholde os til (…) Efter det første insekt, er de fleste klar på flere” skriver de blandt andet på deres hjemmeside. 

Det er sjældent at det er inden for møde- og eventgastronomien, at de store udviklinger sker først, men måske findes der en enestående mulighed for, at balancere bæredygtighed, kvalitet, smag, mødeoplevelse og næring. Samtidig er der her en unik mulighed for, at vores møder og events kan blive deltagernes første møde med fremtidens bæredygtige gastronomi. 

Topfoto fra Bugging Denmarks instagram

 

Læs også:

Om møder med mad

Rejsende og besøgende identificerer sig i højere grad med bæredygtigt orienterede brands

 

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få eksklusiv adgang til premium indhold
Som en del af Meetly Community eksklusiv adgang til premium indhold kun tilgængeligt via vores nyhedsbrev. Tilmeld dig nu og få adgang til unikt indhold på fredag.
Relaterede nyheder