Log ind

Hvordan skaber man gode møder med flere kulturer

Af Alexander Melchior | 16 november, 2018 | 4 min | #mødedesign #trends

Møder med et multikulturelt islæt er efterhånden hverdag for både planlæggere og deltagere, men hvordan sørger man for, at alle kulturer bliver hørt og set?

Når man afvikler eller planlægger et møde eller event med mennesker fra forskellige kulturer, er der mange ting der skal overvejes, og mange forskellige behov og tilgange der skal overvejes. Hvordan brainstormer man ideer, tager beslutninger, hvordan mødes man i det hele taget?

Desuden er det vigtigt at overveje hvordan man sikrer, at mennesker der ikke er fra den dominerende kultur deltager og bliver set og hørt.

Multikulturelle møder og events kan være svære at planlægge og afholde. Deltagere tager deres kulturelle bagage med hvor end de går, og det inkluderer arbejdspladsen, mødet, konferencen eller forretningsrejsen. Det samme gælder deres syn på autoritet, manerer og hierarki og det højner potentialet for misforståelse og eventuelle konflikter.

I hendes bog The Culture Maps, understreger Professor Erin Meyer at hvis planlæggere ikke forbereder sig på eller overvejer kulturelle forskelle og eventuelle konflikter, så kan det være rigtig svært at løse dem efter. Det kan i sidste ende betyde, at deltagere ikke vender tilbage til dit event eller konference, eller at vigtige handler og aftaler går i vasken.

4 gode råd

  • Vær opmærksom på mad-og-drikke udvalg: lige fra jøder til hinduer og muslimer har specifikke dietære dogmer. Vær derfor opmærksom på sammensætningen af deltagere og udvalget af mad og drikke. Overvej desuden hvornår og om alkohol skal tilbydes,
  • Undersøg dine deltagers kulturelle baggrunde, så du kan være forberedt på eventuelle konflikter eller specielle behov allerede inden mødet, konferencen eller eventen går igang.
  • Være opmærksom på ikke at ekskludere minoritetskulturer, og fokusere på de store dominerende kulturer.

Vær opmærksom på forskelle og minoritets-kulturer

Nøglen til at imødekomme forskellige kulturer til møder, konferencer og events er flersidet og kan være kompleks alt efter den kulturelle sammensætning af deltagere. Essentielt er det dog, at være opmærksom på den kulturelle deltagersammensætning, således at man kan planlægge sig ud af mange problemer, og forberede sig på eventuelle konflikter.

Desuden kan et øget fokus på minoritets kulturer være med til at løse mange potentielle konflikter allerede inden de opstår. Da forretningsverdenen i højere og højere grad består af mennesker fra forskellige kulturer, er det vigtigt at skabe en inkluderende atmosfære, der ikke kun har den dominerende kultur som omdrejningspunkt.

Nogle forskelle kan være simple og nemme at løse uden det vil skabe konflikter med andre kulturer, så længe planlæggeren identificerer dem inden mødet går i gang. Det kan f.eks. være så simpelt som at undgå, at ligge relevant foredrag omkring bedetider til en konference med et højt antal muslimske delegerede.

Desuden kan det i blandt specifikke kulturgrupper anses som en uskik at snakke forretning uden for officielle møder, hvorfor vestlige netværks sessions måske ikke er konstruktive.

Planlæggere må også være opmærksomme på eventuelle politiske eller militære konflikter der kan skabe problemer mellem delegerede og deltagere. De kan være svære at løse men at være opmærksom på dem kan gøre løsningerne lettere.

Relaterede nyheder