Log ind

Kan vi gøre forretningsrejser mindre stressende?

Af Alexander Melchior | 13 november, 2019 | 5 min | #trends

Forretningsrejser kan være koste point på privatfronten, viser ny undersøgelse. Næppe den største overraskelse, men alligevel bør virksomheder være opmærksomme

Det er næppe en overraskelse for mange, at hyppige forretningsrejser kan ligge et pres på privatlivet. Nu har en ny undersøgelse bestilt af CWT, afsløret at de to største bekymringer der påvirker hyppige forretningsrejsende verden over, er pres på privatlivet samt øget pres på kollegaer derhjemme.

Undersøgelsen viser, at 22% af de forretningsrejsende føler, at deres rejseforpligtelser eroderer kvaliteten af deres forhold og privatliv, mens 21% er bekymrede for, at deres familie tror at de hellere vil rejse med arbejdet, end at tilbringe tid hjemme. På den profesionelle side, føler hele 22% af forretningsrejsende sig skyldige overfor deres kollegaer, og at de må bære en tungere arbejdsbyrde.

Selvom samme undersøgelse viser at forretningsrejsende generelt føler at de positive konsekvenser ved hyppige forretningsrejser overskygger de negative konsekvenser både på kontoret og derhjemme, er det stadig vigtigt at industrien er klar over de negative konsekvenser der trods alt er tilstede. Det er virksomhedernes ansvar, at sikre at deres medarbejderes rejser ikke sætter deres hjemmeliv eller profesionelle forhold på spidsen.

 

Hvad kan man gøre?

Det øgede pres på forretningsrejsende kommer også som en naturlig konsekvens af ændringen af arbejdsstyrken. I 1970 var eksempelvis blot halvdelen af kvinderne i norden en del af arbejdsstyrken, mens det tal i 1990 var steget til 91%. Denne ellers positive udvikling kan være med til at ligge pres på familier hvor begge parter skal balancere både jobs og privatliv, især hvis den ene part rejser hyppigt.

Et faktum ved hyppige forretningsrejser er øjensynligt at det kan putte pres på privatlivet, så vel som forholdet til kollegaer. Det er nok en naturlig bivirkning, alligevel bør arbejdsgivere forsøge at gøre forretningsrejser til en mest mulig smertefri oplevelse, især for de medarbejdere der rejser hyppigst. Der er et par ting både virksomheder såvel som rejsende bør være opmærksomme på.

Det kan f.eks. være gavnligt at sikre at virksomhedens travel policy sætter familien først. Hvis virksomheden arbejder med et travel management bureau der organiserer deres rejser, eller har en rejseansvarlig in house, kan det være værdifuldt hvis de udvikler særlige retningslinjer og muligheder for hyppigt rejsende der også har familie derhjemme, det kan f.eks. indbære, at tilbyde rejser med udrejse og hjemrejse samme dag.

Samtidig er der selvfølgelig også et ansvar der ligger på de rejsendes skuldre, når det kommer til at balancere forretningsrejser med privatlivet. Her handler det om at veje hvilken værdi rejserne giver, kontra hvilke negative konsekvenser de medfører, og afstemme dette.

Relaterede nyheder