Log ind

Hvordan bør vi gentænke møderumsdesign?

Af Alexander Melchior | 11 januar, 2019 | 6 min | #trends

Mødedeltagere og planlæggere leder efter nye innovative møderumsdesigns samtidig med, at klassiske mødevenues bliver udfordret af nye tendenser.

Vi skrev allerede sidste år, at flere og flere mødeprofesionelle tvivler på det klassiske mødelokale og dets udforming og efterspørger mere kreative løsninger og arkitektur.

Dengang kom talene bag påstanden fra den årlige undersøgelse Meeting Room of the Future (2017) lavet af organisationen IACC. Rapporten, denne gang i 2018-udgaven, er netop udkommet og viser, at mens mødeplanlæggere stadig i højere grad efterlyser fleksible mødelokaler, efterlyser de nu ligeledes anderledes mødefaciliteter som f.eks. private hjem, køkkener og uformelle omgivelser. “Det handler nu om at skabe et behageligt miljø til at netværke og samarbejde” står der blandt andet i rapporten.

Krav og forventninger til møderum undergår hele tiden ændringer, og det kan være svært for mødeudbydere og venues at følge med de trends og tendenser der forventes af mødedeltagere og virksomheder. Samtidig gør venues også klogt i at fokusere på fremtidens trends når de bygger nye lokaler, eller rekvirerer nye møbler.

 

Fleksible møderum stiger fortsat i popularitet, og det udfordrer venues

Trenden mod mere fleksible og kreative mødelokaler, som allerede i sidste års undersøgelse blev understreget er kun intensiveret i år. Vigtigheden af fleksible layouts og mulighed for eksempelvis bevægelse bliver understreget af de adspurgte mødeplanlæggere såvel som venues.

I denne forbindelse fortæller også adspurgte mødeudbydere, at de bliver udfordret til at arbejde hårdere for at opnå mødeafholderens mål igennem igennem rum og lokaler – der forventes aktive rum for læring samt rum der rekonfigureres mellem kreative processer uden den store forstyrrelse af mødet.

Samtidig fortæller udbydere at også ikke-traditionel møderumsmøbler er en af de største trends inden for møderumsdesign de sidste år.

Nedslagstal fra undersøgelsen

  • 60% af mødeplanlæggere føler at fleksibilitet af møderum vil blive vigtigere med tiden
  • I år er antallet af venues med fleksible mødemøbler og udstyr i ALLE deres mødelokaler steget fra 28% til 37%
  • 65% af de adspurgte siger at prisen på investeringen holder dem fra at tilbyde mere fleksible mødelokaler.
  • Andelen af venues der tilbyder virtual reality som en del af deres mødepakker er steget fra 6% i 2017 til 24% i 2018.
  • Samtidig er andelen af venues der tilbyder videokonferenceudstyr faldet fra 85% til  53%.

 

Kilde: Meeting Room of the Future 2018, rapport af IAAC

Fremtidens mødelokale ser ifølge undersøgelsen ganske anderledes ud end de fleste mødelokaler man møder nu gør.

 

Vi vil gerne holde møder uden for mødelokalet

Rum der fremhæver farve og naturligt lys, såvelsom tilskynderbevægelse både i mødesessioner og dagen igennem, er bevist at øge deltager engagement og kreativitet, og give højere ROI til mødeejerne. Derfor bliver disse kvaliteter essentielle for fremtidens møderumsdesign.

Desuden viser undersøgelsen af flere afslappede områder til pauser og lignende er essentielle for mødet produktivitet, noget der ofte ikke bliver taget hensyn til. En mødefacilitetsudbyder siger blandt andet:

“More casual area breakouts, not necessarily breakout rooms, but more “wherever space” where segments of a group pop out, discuss then reconvene with more frequency.”

En anden ny trend der understreges af undersøgelsen Meeting Room of the Future 2018 og som bør være instrumental i at inspirere mødeudbydere i, hvordan de organiserer og bygger deres mødefaciliteter, samt planlæggere i hvordan de organiserer mødet er den stigende brug og aktivering af rum der tidligere ikke blev brugt til møder såsom atriumer, foyerer, arbejdscaféer eller udendørsmøder.

Mødedeltagere har igennem de sidste år understreget vigtigheden af f.eks. diskussioner og samtaler i gangene rundt om mødelokalet, så det er nu mødeplanlæggerenes opgave at finde ud af hvordan man kan tage den værdi ind i mødet og hvordan man kan designe, multiplicere og kvantificere de samtaler.

Det kan som sagt være svært for udbydere at følge med nye krav og forventninger til mødearkitekturen, og når de spørges om hvad der er den største udfordring, er svaret prisen på investeringen.

Hvis branchen skal sørge for at det fysiske møde fortsat skal være værdifuldt og engagerende i fremtiden er det vigtigt, at mødefaciliteter er tilpasset fremtidens arbejdsstyrke og metoder. Derfor er viden og vidensdeling om trends, tendenser, vaner og udviklinger vigtige i den fremtidige udvikling af mødearkitektur.

Relaterede nyheder