Log ind

Hvordan balancerer man megaevents og bæredygtighed?

Af Alexander Melchior | 6 september, 2019 | 4 min | #bæredygtighed

Megaevents involverer en enorm mængde ressourcer og kan påvirke miljø og lokalsamfund drastisk, så hvordan balancerer man megaevents og bæredygtighed

Det kommer næppe som en overraskelse for mange, at megaevents af international skala f.eks. enorme sportsbegivenheder, udgør en seriøs udfordring når et kommer til ansvarlig styring af transport, energi, udledninger, larm, vand og ikke mindst spild. Megaevents kræver at planlæggere gør bæredygtighed til et centralt aspekt i hele supply chain og sørger for at alle involverede er på samme side når det kommer til bæredygtigheds indsatsen.

Det kan især være svært for planlæggere når megaevents måske er spredt ud over et stort område, måske hele landet som det f.eks. var tilfældet ved VM i Ishockey der blev afholdt både i Herning og i København. Uden en klar strategi og kontrol af det miljømæssige aftryk, kan eventen hurtig risikere at efterlade et betydeligt miljømæssigt aftryk.

 

“Start med slutningen i mente”

Et af de råd der går igen når man snakker med fagfolk og læser undersøgelser er, at planlæggere bør starte med slutningen i mente. Altså helt fra start i undfangelsen af eventideen og begyndelsen af planlægningsfasen, bør planlæggere og værter have de sociale og miljømæssige påvirkninger som eventen har, for øje. Hvis det gøres korrekt, kan man både minimere og begrænse de potentielle negative påvirkninger og endda forvandle dem til muligheder.

At fokusere på bæredygtighed er nemlig ikke bare det rette at gøre, det er også et stigende krav fra forbrugere og deltagere, og det forstår flere og flere planlæggere.

Ved dette års iron Man Copenhagen der løb af stablen d. 16. august havde man et ekstra fokus på bæredygtighed, og arrangørerne havde blandt andet valgt at skifte de mange hundrede tusinde plastikkopper ud med tilsvarende af bambus. Desuden var næsten alt andet engangsplastik også fjernet og erstatte af en biologisk nedbrydeligt erstatning.

Opmærksomheden på miljømæssige spørgsmål er noget der igennem de sidste tyve år har fyldt mere og mere når det kommer til planlægning af megaevents. Især måden store sportsevents påvirker deres omgivelser har de sidste år oplevet en enormt stigende opmærksomhed.

Den øgede opmærksomhed fra både myndigheder og deltagere har blandt andet ført til udgivelser af retningslinjer som f.eks. den internationale “Guide to Sport, Environment and Sustainable Development” lavet af den Internationale Olympiske Komité (IOC) eller ligeledes “Sustainable Sport and Event Toolkit” lavet af AISTS. 

Desuden har har nye internationale standarder for events blevet udviklet, og de lader virksomheder og andre organisationer fremme deres egen sociale ansvarlighed og styre deres ressourcer på bæredygtig måde. Vær at nævne er: ISO 26000: 2012 Guidance on Social ResponsibilityISO20121: 2012ISO 14001 og GRI EOSS. På trods af disse fremskridt er der stadig masser plads til forbedring, og eventplanlæggere af alle kalibre bør være proaktive når det kommer til at søge efter nye måder at skabe bæredygtige megaevents.

 

Læs også:

Bæredygtigt turisme og events endnu engang i fokus på Folkemødet men…

Fokus på bæredygtighed og ny teknologi dominerede møde- og eventmesse i Bella Center

Relaterede nyheder