Log ind

Hvad kan vi lære af den amerikanske rejseindustris kamp mod ’the Trump slump’?

Af Alexander Melchior | 7 maj, 2018 | 6 min | #trends

Mens rejse, møde og konferencebranchen lever af at bringe mennesker sammen på tværs af landegrænser, er den ikke upåvirkelig af politiske følelser og retorik. Med stigende politisk tumult, xenofobi og lukkede grænser kan industrien miste vigtigt momentum.

Med indrejseforbud og en stigning i splittende politik og skarp retorik, har U.S.A allerede oplevet det der kaldes ’the trump Slump’ i turisttallene. Det faktum blev i november sidste år understreget af CEO for Marriott International Inc. Arne Sorenson. Han fortalte i et interview, hvordan Trumps politik var instrumental i, at drive forretningsrejsende og konferencer fra USA til den nordlige nabo Canada. Samtidig har den generelle turisme også lidt enorme tab.

Tal fra en undersøgelse lavet af U.S Travel Organisation viser, at faldet i den amerikanske turisme efter Præsident Trumps indsættelse og drastiske politiske tiltag, indtil videre har udmundet i et fald i indkommende turisme på 4%. Et fald der har kostet næsten 5 milliarder US dollars og op mod 40.000 jobs.

Mens anti-Trump demonstrationer bliver ved med at finde sted i USA, har den amerikanske rejseindustri nu indgået en samlet koalition. Den kan forhåbentlig vende den udenlandske modvilje mod at rejse til, samt at afholde konferencer i landet.

Store grupper af rejsende, især til konferencer, ændrer deres reservationer fra de amerikanske storbyer til ’venligere stillede’ byer som f.eks. Toronto i Canada. ”At skulle indføre en international gruppe vil unægtelig være mere gnidningsfrit i Canada og måske lidt mere risikabelt i USA” sagde Sorenson.

Især større medicinalkonferencer der tiltrækker store grupper af delegerede fra mellemøstlige og muslimske lande, ville støde ind i problemer med Trumps forsøgte indrejseforbud. Risikoen for planlæggere er således stor. Rejseforbuddet er blevet blokeret på føderalt niveau og har mødt udbredt fordømmelse i flere industrier, blandt andet turisme- og teknologiindustrierne der sætter meget af deres lid til udenlandsk arbejdskraft.

Udover det faktiske rejseforbud, fremhæves det også af U.S Travel Organizaiton, at den hårde anti-immigrationsretorik samt øgede politiske tumult omkring præsidenten er udslagsgivende i de faldende tal i MICE og turismeindustrierne.

 

Men hvad kan vi bruge det til herhjemme?

Problematikken omkring Donald Trumps negative påvirkning af MICE- og turismesektorerne kan virke som isolerede problemer for de amerikanske industrier, men de understreger en vigtig pointe omkring branchen. Den eksisterer ikke i et vakuum, og er ikke urørlig.

Værdien der skabes af det guldæg som møde- og konferenceindustrien er, er fuldstændig afhængig af menneskers evne til at rejse frit over grænser og mødes i det fysiske rum.

I den amerikanske rejseindustri ulmer der da også tiltag, der skal modarbejde Donald Trumps antiimmigration standpunkt og aggressive retorik mod fremmede. Det er netop sådanne tiltag branchen herhjemme bør holde øje med: Hvordan industrien samlet kan stå i mod og aktivt modarbejde den branchedestabiliserende politiske tumult.

Den amerikanske rejseindustri har indgået en samlet koalition for netop at modarbejde den såkaldte ’Trump slump’ og vende den udenlandske modvilje mod at rejse til USA både i forbindelse med turisme og i MICE regi.

”Mens den amerikanske regering har været kilden til meget negativ medieopmærksomhed dette år, må den samlede rejseindustri stå fast og fortsat stå for åbne grænser, være inklusiv og hylde diversitet” fortalte Leigh Barnes, CEO for rejseselskabet Intrepid Travel, en af virksomhederne der er frontløber i kampen mod Trumps negative påvirkning, til NBC News.

Det er netop behovet for en samlet linje, der kan være instrumentalt i at minimere eventuelle tab i forbindelse med politisk tumult. Mens en sådan krise ikke har ramt industrien herhjemme, kan den amerikanske krise repræsentere en vigtig læretime i, at forstå hvordan anti-immigrationsretorik, xenofobi og ikke mindst politisk tumult mere generelt har potentiale til, at påvirke både turisme- og MICE-industrien drastisk og destabilisere den økonomi de bidrager med.

 

Læs mere:

NBC News: Trumps travel ban deters tourists – and their dollars – from all over the world. 2017

Skift.com: Marriott CEO: Trump Is Driving Conference Business Out of U.S. to Canada. 2017

 

 

 

 

 

 

Relaterede nyheder