Log ind

Fokus på social bæredygtighed betaler sig

Af Dorthe Scott Jensen | 28 juni, 2018 | 3 min | #blog

Når man arbejder med bæredygtighed, så tales der ofte om ’den tredobbelte bundlinje’. Her arbejder man ud fra tre parametre, nemlig den sociale, den miljø og den økonomiske.

’den tredobbelte bundlinje er udtryk for, at det ikke længere er nok at være omkostningseffektiv og skabe økonomisk vækst. Bæredygtig vækst skabes under hensyn til forbrug af knappe ressourcer, medarbejdernes trivsel og sociale rettigheder i hele forsyningskæden, produktets livscyklus og miljøpåvirkning.

  • MILJØ: Virksomheden forholder sig aktivt til den miljøbelastning og det ressourcespild, enhver form for produktion medfører.
  • ØKONOMI: Virksomheden har en sund forretning, der, udover sorte tal på bundlinjen, giver mulighed for at udvide de ansattes viden og kompetencer omkring bæredygtig udvikling.
  • SOCIAL: Et øget krav fra forbrugerne om en gennemsigtig produktion i forhold til arbejdsforhold og rettigheder for ansatte både nu og i fremtiden, på tværs af landegrænser.

Er det derimod ønsker om at ville udbrede uddannelse, fremme sundheden, bekæmpe fattigdom eller hjælpe udsatte grupper, så er det den sociale bæredygtighed, der skal arbejdes med.

Rainforest Alliance er en af de mærkninger der er fokus på miljø, social, og økonomisk bæredygtighed findes på de farme og skove hvor produkterne dyrkes. Men der findes også certificerede hoteller. Planlæggere kan med fordel kigge efter disse mærker når de booker.

Mærkningsordninger

Når du køber ind, så kig efter mærkninger der understøtter de kriterier. Eksempelvis Fairtrade mærket, som sikre bedre vilkår til bønderne, såsom arbejdsvilkår, uddannelsesmuligheder, bedre sundhed og minimumspriser for produkterne. Køber du varer med dette mærke på, er ca. 75% af varerne økologiske. Der er mange fødevarer men også en del nonfood produkter at købe med dette mærke på. Eks. blomster og kokketøj.

Et andet mærke er Rainforest Alliance, så tænker man mest på kaffe og te og en lille grøn frø. Den er symbolet på at miljø, social, og økonomisk bæredygtighed findes på de farme og skove hvor produkterne dyrkes. De arbejder med uddannelse og omlægning til bæredygtige landbrug og sikre bevarelsen af truede skove og dyrearter.

Ved at benytte og booke Rainforest Alliance certificerede hoteller rundt omkring i verden, vil du understøtte de lokale samfund, økosystemer og dyreliv. Hvert hotel har sin egen strategi og nøgletal liggende på hjemmesiden. Kig efter mærket, når du booker eller få din planlægger til det.

 

Partnerskaber med socialøkonomiske virksomheder

En anden mulighed er at indgå partnerskaber med socialøkonomiske virksomheder. De bruger overskuddet til at skabe arbejdspladser for udsatte eller finde svar på udfordringer som miljø og sundhed.

Så opsøg muligheden for at støtte dem ved at få produceret varer og/eller gaver til brug ved events. Det kunne være muleposer, blomster, gaver til foredragsholderne – eks. Bi-honning eller håndværk udarbejdet af blinde eller indsatte i danske fængsler.

 

Få en pris for virksomhedens arbejde med det sociale ansvar

Arbejder man hårdt, er det dejligt med anerkendelse og omtale. Der findes organisationer som uddeler priser til den virksomhed der tager et særligt socialt ansvar. Et eksempel er CSR People Prize uddelt af VFSA. ”Virksomhedsforum for socialt ansvar.”

Formålet med uddelingen af CSR People Prize er at fremhæve de gode initiativer, erfaringer og resultater, der skabes, når en virksomhed påtager sig et socialt ansvar i forhold til at forebygge medarbejdernedslidning og arbejdsulykker, samt fastholde og indsluse udsatte grupper på arbejdsmarkedet.

Så kom i gang med arbejdet med den sociale bundlinje, dette er bare nogle af værktøjerne, mulighederne og fordelene er langt flere.

Relaterede nyheder