Log ind

Et fokus på det menneskelige møde

Af Alexander Melchior | 20 februar, 2019 | 3 min | #trends

Med det enorme fokus på ny teknologi, er det nemt at glemme, at manglen på det menneskelige faktor kan udgøre en af de største udfordringer i møde-, restaurantion- og hospitalityindustrien.

I morgen torsdag d. 21. Februar 2019 vedtages med alt sandsynlighed det såkaldte paradigmeskift i danske udlængepolitik i form af en ny lov støttet af regeringen, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet.

Når det sker, vil omkring 8700 ansatte på de danske arbejdspladser, finde dem selv placeret på en særlig liste over personer, som skal sendes tilbage til deres hjemland, så snart det kan lade sig gøre. Det kan medføre enorme konsekvenser og udfordringer for mange danske virksomheder der er afhængige af arbejdskraften.

Det er især virksomheder i hospitalityindustrien der kan blive ramt af den nye lovgivning. Industrien er allerede presset på at finde ledige og kompetente mennesker i en industri hvor menneskelig kontakt og service er alfa omega og altså ikke kan undværes.

Administrerende direktør for Horesta, Katia Østergaard peger over for Danmarks Radio på, at hotelkapaciteten i København udvides med op mod 50% de næste år, og alene for at varetage beskæftigelsen på de hoteller, mangler man op mod 3500 ansatte. Hun understreger samtidig at industrien allerede på nuværende tidspunkt mangler hænder, og hvis det forværres yderligere igennem lovgivning kan blive yderst problematisk.

Læs også: Alternative rekrutteringsmetoder kan være fremtiden for hospitalityindustrien

 

Det handler om mennesker

Mens hospitalityindustrien, herunder restaurantion-, møde-, og hotelbranchen disse dage gar et enormt fokus på hvordan ny teknologi kan give nye værdi og skabe god oplevelser, samt fremme nye niveauer af service og hospitality, kan man hurtigt glemme at en af de største udfordringer de næste år bliver at finde kompetente medarbejdere. I en industri der bygger på service fortræffelighed, kan mennesker nemt være et brands stærkeste aktiv.  Uden den menneskelige del af servicen, er det svært for hospitalitybrands at tiltrække nye gæster og svært at lokke besøgende tilbage og etablere en ægte form for loyalitet.

Talene for dansk turisme viser at industrien er i opsving, og med utallige nye byggerier af hoteller og nye konferencecentrer, er vi fuldstændigt afhængige af at der tilføjes nyt talent til arbejdsstyrken. Især til de mere lavtlønnede job som tjener, receptionist samt rengøring og husholdning kan det blive kritisk at finde medarbejdere.

Læs også: Unge skal være om hvilke muligheder der findes i hospitalityindustrien

 

Hvordan ser fremtiden ud?

Problematikken er ikke lokal. I både USA, Frankrig, Tyskland, UK og Portugal rapporteres der om lignende problematikker. I USA udgør immigranter eksempelvis 31% af arbejdsstyrken i hospitalityindustrien, og med Trumps hårde linje mod immigration, er industriens evne til at opretholde serviceniveau og vækst nu truet på livet.

Der er ikke én simpel løsning på problemet, men ét er sikkert. Hvis der ikke findes en løsning vil det  blive problematisk for brands at bibeholde den vigtige menneskelige del af service og hospitality, og det kan betyde et generelt fald i serviceniveau, branchen over.

Det handler om at finde en multifacetteret indsats på tværs af arbejdsmarkedsorganisationer, politiker og industriorganisationer, så industrien kan tiltrække nyt talent – det handler om at vise unge at en karriere i hospitality er værdifuld,  Samtidig med at gøre det klart, at udenlandsk arbejdskraft er imperativt for serviceniveauet og industriens vækst. 

Relaterede nyheder