Log ind

Bygger vi mødelokaler til fortidens møder?

Af Alexander Melchior | 29 maj, 2018 | 4 min | #mødedesign

Som industrien udvikles og vokser, må den unægteligt se indad og evaluere alle aspekter af det fysiske møde. Det gælder også møde- og konferencearkitektur, der spiller en essentiel del af mødets forløb. Men bygger vi mødelokaler til uddøde trends og forældede arbejdsmetoder?

Selvom trends og tendenser opstår og uddør, er der én trend som ikke ser ud til at uddø lige foreløbigt nemlig nødvendigheden af samarbejde og møder. Trods alt var det netop et behov for øget samarbejde og co-creation, der lå bag rykket fra individuelt inddelte kontorlokaler til det åbne kontorlandskab. Mennesker har brug for at mødes, konferere og beslutte sig kollektivt.

Mens samarbejde og arbejdsmåder hele tiden udvikler sig, er der stigende efterspørgsmål og udvikling af kortere og kreative mødeformer, brainstorms, hackatons, hybridmøder og virtual reality-møder. Men kan det traditionelle mødelokale stå distancen for de nye udviklinger? Flere og flere mødeprofesionelle begynder at tvivle på det klassiske mødelokale og dens udformning, og efterspørge mere kreative løsninger, fremgår det af en undersøgelse lavet af organisationen IACC, en sammenslutning af venues i hele verden og samtidig den største mødeudlejer i USA.

Det er efterhånden en etableret konklusion, at der er en tæt forbindelse med hvordan mødelokalet indrettes, og hvad mødedeltagerne får ud af mødet. Mens arbejdsstyrken og arbejdsmetoder disse dage ser ud til at undergå drastiske udviklinger, synes mange mødelokaler stadig at være henvendt gamle tendenser og fortidens arbejdsstyrke. Konsekvensen af dette kan i sidste ende være, at møder bliver meget mindre effektive, mindre engagerende og inspirerende. Noget der i sidste ende kan koste mødedeltagerne og virksomheder mange penge.

 

Fleksibilitet er et nøgleord

Den fornævnte undersøgelse lavet af IACC bygger på en stor rundspørge mellem globale venues, mødeindustrieksperter og mødelokaleleverandører. Den giver et unikt indblik i, hvilke udviklinger der lige nu og i fremtiden kan ændre måden hvorpå, vi har brug for mødelokaler.

Fremtidens arbejdsstyrke er mere spontan og komplekst sammensat end nogensinde før, som Millenials og generation X gør indtog på arbejdsmarkedet. En af de ting der bliver tydeligt i undersøgelsen, er netop det stigende behov for ekstremt fleksible mødelokaler. På den måde kan mødet skræddersyes dets målsætning og antal mødedeltagere.

De fleste har prøvet at sidde til møde i et klassisk mødelokale, uden for meget distrahering i rummet eller på væggene. Men undersøgelsen fra IACC viser, at en af karakteristikaene ved fremtidens møde, er en øget fornemmelse af hjemmelighed i mødelokalet. Blandt andet er tilstedeværelsen af et køkken eftertragtet. Her kan mødedeltagerne networke samtidig med, at de selv laver mad til mødet.

En anden interessant tendens er efterspørgslen på ’stående møder’, altså møder hvor borde og stole er høje og engagerer deltagerne til at bevæge sig rundt. Det har nemlig vist sig at øge interaktionen mellem deltagerne, samt gøre møder kortere og mere effektive. Undersøgelsen viser desuden også, at efterspørgslen på udendørs mødelokaler der er i samspil med naturen er drastisk stigende. Det samme gælder muligheden for at opleve unikke lokale oplevelser som en integreret del af mødets forløb.

 

Ny engagerende teknologi, der virker

En essentiel del af et moderne mødelokale er teknologi. Det skal kunne hjælpe mødets agenda frem, samt skabe interaktion mellem deltagerene. Alligevel viser en rapport fra mødeteknologi-virksomheden Prysm, at det største problem mødeplanlæggere har med tidens mødelokaler er dårligt fungerende teknologi eller forældede løsninger. Undersøgelsen fra Prysm estimerer at netop dette problem koster forretningsverdenen 37 milliarder dollars på årligt plan.

Microsoft har forsket meget i hvordan teknologi skal spille ind i fremtidens mødelokale, og er blandt andet kommet med et futuristisk bud på fremtidens mødelokale der inkluderer 360 graders kameraer, virtual reality, referat taget af en robot, og automatisk oversættelse af alt der bliver sagt. Selvom dette er et ekstremt eksempel er det vigtigt, at virksomheder forstå hvilken teknologi de har brug for, og hvilken der er forældet. Samtidig må teknologi aldrig blive det dominerende i mødet, men skal derimod understøtte mødets formål, samt fremme kreativitet hos deltagerne.

Se Microsofts demonstrationen om fremtidens mødelokale herunder.

Hvis branchen skal sørge for at det fysiske møde fortsat skal være værdifuldt og engagerende i fremtiden er det vigtigt, at mødefaciliteter er tilpasset fremtidens arbejdsstyrke og metoder. Det fysiske møde er under konstant udvikling, og det kan være svært for virksomheder at sætte fingeren på præcis hvilken udvikling, der vil være dominerende i fremtiden. Det er derfor op til mødeleverandører og planlæggere at forsøge at bygge lokaler der passer til fremtidens mødedeltager.

meetly vil i fremtiden løbende analysere, hvordan fremtidens mødelokale bedst udformes.

 

 

Relaterede nyheder